Referenser

Nya referenser

Anderssons i Bosund, Finland

Vad heter du och var bor du?
Mitt namn är Sören Andersson. Jag bor i Helsingfors, Finland men takprojektet utfördes på mitt barndomshem i Bosund, Finland där min mamma fortfarande bor.

Berätta om huset och platsen som det befinner sig på!
Huset är ett stort egnahemshus med en stor garagebyggnad ute på landet som ligger på en öppen plats och syns väl från alla närliggande vägar.

Hur länge har du bott här?
Jag bodde själv ca 7 år i huset som yngre. Min mamma har bott där i 30 år.

Egnahemshusets tegeltak får sig ett rejält ansiktslyft med såväl taktvätt, byte av tegelpannor och takmålning.

När och hur märkte du att något behövde göras med taket?
Husets tak som består av takpannor av tegel har sett sämre ut i några år men inget som krävt någon större åtgärd. Garagebyggnadens plåttak har varit i dåligt skick redan i många år och borde ha åtgärdats för flera år sedan.

Hur fick du höra om Ammattipojat?
En släkting nämnde Ammattipojat när några övriga kommande husreparationer kom upp till diskussion för ett eller två år sedan.

Varför valde du dem?
Ammattipojat valdes för att de fanns nära till hands.

Vilken tjänst valde du?
Vi valde att tvätta samt måla båda taken. På tegeltaket lades även ett lager mossdödande medel. Därtill byttes ett fåtal söndriga tegelpannor där det behövdes.

Ammattipojat ser till att taket är helt, rent och snyggt innan det målas.

När inleddes och avslutades projektet?
Projektet inleddes 17.6.2021 och avslutades 30.7.2021. Projektet hade kunnat slutföras tidigare men ett regnväder ledde till ca en veckas paus mellan tvättandet och målandet.

För Ammattipojat är det viktigt att husets fönster täcks in och att säkerhetsföreskrifterna följs innan själva målningsarbetet tar vid.

Hur skulle ni beskriva Ammattipojats sätt att jobba?
Professionellt! All förklarades i detalj på förhand och gjordes så som det blev förklarat.

Vem skulle ni rekommendera Ammattipojats taktjänster till?
Jag rekommenderar Ammattipojats taktjänster till alla som har tak i behov av tvättning/målning.

Ammattipojat målar tegeltaken två varv. Först sprutas ett tunnare lager målfärg och sedan ett tjockare lager som ger en slät och fin yta. Här sätter Lennart Snellman slutfinishen på Anderssons tak.

Har du övrigt att tillägga?
Jag är väldigt nöjd med resultatet av projektet!

 

 

Takvård för Marcs gård i Överpurmo, Finland

Paret Marina och Marc Bock är tillfreds. I år är det exakt 20 år sedan de flyttade från Luxemburg, till släktgården i Överpurmo, Finland för att bli ekologiska biodlare. De har jobbat hårt med såväl byggnadsvård av alla de slag och det har blivit många långa dagar med bina i de 240 bikuporna på gården. Här har de tre barnen växt upp och här jobbar de ännu tillsammans som familj.

Marina och Marc Bock med sin schäfer Althea framför den idylliska karaktärsbyggnaden från 1720.

Tre plåttak i behov av kärlek

På gården finns många unika byggnader. I blickfånget har vi den makalösa karaktärsbyggnaden från 1720 som paret räddat från Kielinen och vårdat ömt under många år. Sen har vi torpet som också är en stuga som paret räddat och flyttat från en annan gård i Purmo. Till sist har vi sommarstugan från 1850 som varit i Marinas mormors ägo och där Marina spenderade sin barndoms somrar. För 25 år sedan tvättade och målade Marc och Marinas pappa sommarstugans tak, men den här gången bestämde de sig för att ta hjälp av proffs pga. tidsbrist.

– Vi fick en broschyr i postlådan och valde att kontakta Ammattipojat. De jobbar snabbt och smidigt och är en serviceinriktad firma. Arbetssäkerheten är i ordning och vi uppskattar att de arbetar från
skylift så att då inte taket skadas, säger Marina och Marc.

Gamla hus kräver sitt. Här målar Evert Pesämaa sommarstugans takkanter för hand.

När du målar plåttak kan du välja vilken färg du önskar. Familjen Bock valde brunt till taket på torpet för att det passar väl in i den lantliga miljön.

Det är viktigt för målarna på Ammattipojat att täcka fönster och måna om såväl fönster, kundens tomt som den egna arbetssäkerheten. Här målar Evert plåttaket på karaktärsbyggnaden.

Vad säger familjen Bock om resultatet?

Ett takprojekt är väldigt väderberoende, men i regel räknar Ammattipojat att ett taktvättnings och -målningsprojekt för ett egnahemshus räcker 3 dagar. Om det är för varmt väder torkar målfärgen för snabbt och det blir lätt sprickor i ytan, och om det regnar torkar inte målfärgen alls. Det gäller alltså att vara flexibel i arbetssättet och ibland blir det långa jobbdagar för grabbarna för att slutresultatet ska bli så bra möjligt.

– Jag ser att de har ett öga för sitt jobb. De har koll på helheten och vill inte att nåt ska förstöras. De tar ansvar och täcker för fönster innan de börjar måla. Jag vet av erfarenhet att man inte kan måla i regnväder och de slutar i tid före det börjar regna. Vi är nöjda och kan rekommendera Ammattipojat, avslutar Marina med ett leende på läpparna.

 

Övriga referenser

 

Tegeltak som blev tvättat ock målat.

”Snabb och bra service. Rent och helt tak höjer husets värde.”
Hans-Erik Thel

 

Kokkolinna är Karlebys äldsta våningshus, ett vackert och välhållet stenhus.
Sommaren 2017 utförde Vikströms Plåtslageri en grundlig takrenovering där det ingick att vi tvättade och målade taket.

”Samarbetet med Ammattipojat har fungerat bra, ärlighet skapar förtroende på långsikt”
Olav Vikström, VD

Kalajoki, 3 radhus med tegeltak. Vi tvättade, förnyade slitna taktegel och målade.

”Aikataulu, siisteys ja laatu oli sopimuksien mukaan, voi sanoa että homma toimi!”
Lassi Lehtinen, disponent OP-Kiinteistö, Ylivieska