Referenssit

Referenssit

Case: Höyrytys Vestaksen tuulivoimapuistossa Pohjanmaan Mutkalammilla

1)  Voitko kertoa hieman kuka olet, ja työstä Mutkalammin tuulivoimapuistossa? 

– Olen Jimmy Nielsen, ja työskentelen Site Managerina täällä Vestaksen tuulivoimapuistossa Mutkalammilla. Vestas rakentaa 69 tuulivoimaturbiinia asiakkaallemme NEON:ille täällä Mutkalammilla, ja meillä on vastuu koko projektista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun toimimme näin isolla mittakaavalla. Vestas vastaa koko tuulivoimalasta, me olemme rakentaneet tien, perustukset, koko infrastruktuurin, kaikki sähköliitännät ja vastaamme itse tuulivoimaturbiineista.

Site Manager Jimmy Nielsen valvoo 69 tuulivoimaturbiinin asennusta Pohjanmaan Mutkalammilla vakain käsin

2) Olen ymmärtänyt että tästä on tulossa Suomen suurin tuulivoimapuisto Vestaksen 69:llä tuulivoimaturbiinilla. Kuinka pitkällä projekti on tällä hetkellä, ja milloin se valmistuu?

– Aloitimme rakennusprojektin kesällä 2020 rakentamalla ensin tien ja muita perustuksia. En ollut itse mukana tässä alkuvaiheessa, sillä itse tuulivoimaturbiinit ovat erikoisalaani. Tammikuussa 2022 aloitimme tuulivoiman rakentamisen, ja maaliskuussa saimme valmiiksi ensimmäisen tuulimyllyn. Saamme koko projektin valmiiksi heinä-elokuun vaihteessa, jolloin kaikki 69 tuulimyllyä ovat pystyssä. Meillä on neljä isoa nostokurkea käytettävissämme, ja työskentelemme kuutena päivänä viikossa, myös yöt läpeensä. Vuoden 2022 aikana tuulimyllyt liitetään suomalaiseen sähköverkkoon ja luovutamme projektin asiakkaalle ja Vestaksen huolto-osastolle. 

3) Teillä on tuulivoimapuistoja ympäri maailman, ja kohtaatte erilaisia äärimmäisiä sääolosuhteita rakentaessanne. Millaiset haasteet ovat tavanomaisimpia silloin kun rakennetaan talviolosuhteissa? 

– Talvella tuulee paljon, ja jos on kylmempää kuin -20C emme voi tehdä asennustyötä. Myllyt voivat kyllä pyöriä, mutta työmiehemme eivät voi työskennellä siellä ja on myös vaikea tehdä asennustyotä kun on paljon lunta ja jäätä. Se on mahdollista, mutta vie paljon enemmän aikaa silloin. Koska edelleen on täysi talvi päällä, olemme valmistautumisvaiheessa. Tuomme osia työmaalle, kuten teriä, torneja, sähkökaapeleita, ja valmistelemme osia, sekä asennamme ensimmäisiä torneja niihin kohtiin missä ei tuule niin paljon. Viikolla 12 alkaa täysi asennustyö, ja silloin saapuu ensimmäinen nostokurki tänne työmaalle. Silloin toivomme mukaan lumi ja jää on jo poissa ja on vähemmän tuulista. Olemme menossa kohti parempia säitä ja suunnitelmissa on työskennellä täysillä huhtikuusta elokuuhun. 

4) Millaisia vaihtoehtoja on lumen ja jään poistamiseen silloin kun rakennetaan tuulivoimalaa?

– Tähän on useita erilaisia tapoja, mutta meillä täällä työmaallamme Ammattipojat ovat höyryttäneet ja puhdistaneet tuulimyllyjen perustukset. Perustukset koostuvat betonista olevasta kuopasta, johon asennetaan 30–35 metallista tasaustukea. Näiden päälle asennetaan tuulimylly. Talvella on ongelmana on se, että nämä kuopat täyttyvät jäästä ja lumesta, eikä ole helppo homma saada niistä pois. Tässä käännyimme Ammattipojat-yrityksen puoleen, ja he käyttivät liikkuvaa höyrykehitintään, niin että lumi ja jää saatiin poistettua, ja pystyimme asentamaan tasaustuet. Näin meidän oli mahdollista pystyttää ensimmäinen tornimme.

Lumen valtaama tuulimyllyn perustus ennen Ammattipojat-yrityksen suorittamaa puhdistusta.

 5) Milloin olitte Ammattipoikiin yhteyksissä ensimmäisen kerran?  

– Tiesin, että he olivat tehneet yhteistyötä Destian kanssa BOP-vaiheessa, kun perustukset valettiin. He käyttivät silloin Ammattipojat-yritystä lumen ja jään poistamiseen rautavahvistuksista. Tutustuimme erilaisiin vaihtoehtoihin, mutta päädyimme siihen, että Ammattipojat olivat meille paras ja edullisin vaihtoehto. 

6) Onko teillä erityisiä haasteita tänä talvena? 

– Meillä ei ole tänä vuonna mitään erityisiä haasteita. Emme ole joutuneet keskeyttämään töitä lumen ja jään takia, mutta se toki johtuu myös siitä, että meillä on ollut Ammattipojat apunamme. Tästä syystä lumi ja jää eivät ole olleet työmme etenemisen esteenä. Meillä on ollut useita projekteja, joissa olemme vasaran ja talttojen kanssa yrittäneet saada jään pois perustuksista, mutta se vie pitkän aikaa eikä ole mukavaa työtä asentajillemme. Nyt Ammattipojat käyvät meillä kaksi kertaa viikossa muutama päivä ennen kuin teemme asennuksia, ja ennen kuin ehtii taas sataa uudelleen lunta. 

7) Miten kuvailisit Ammattipojat-yritysten työskentelyä? 

– He ovat ammattilaisia ja ovat työskennelleet täällä Vestaksen työmaalla aiemmin ja tietävät miten täällä toimitaan. Heidän kanssa on helppo keskustella, ja he tiedottavat minulle suoraan mitä ovat tekemässä. Tiedän koko ajan missä he liikkuvat, milloin työ valmistuu jokaisen perustuksen kohdalla ja milloin he ovat valmiita lähtemään kotiin.

Tässä Ammattipojat ovat poistaneet lumen pois perustuksen ympäriltä ja poistavat jään käyttäen höyryä.

8) Kenelle suosittelisit Ammattipoikien höyrytyspalveluja jäänpoistoon?

– Tiedän, että he ovat työskennelleet BOP:n kanssa ja perustusten valamisessa tuulivoimateollisuudelle aiemmin, mutta en tiedä onko kilpailijoillamme samanlaisia järjestelmiä kuin meillä. Mutta höyrytys sopii oikein hyvin kaikkiin rakennusalan projekteihin, missä halutaan saada jää pois nopeasti ja tehokkaasti.

Höyrytetty ja puhdistettu tuulivoimaperustus valmiina asennustöitä varten.

9) Haluaisitko lisätä vielä jotakin? 

– Olen erittäin tyytyväinen Ammattipojat-yrityksen työnjälkeen, eikä minulla ole mitään negatiivista sanottavaa. He ovat ystävällisiä, avoimia ja hyviä yhteistyökumppaneita.

Case: Rakennusprojekti Fresh

1)  Millainen toimeksianto oli kyseessä ja kenelle suorititte sen?

Jake Rakennus Bygg Ab Oy rakentaa uusia tuotantotiloja Fresh Ab:lle Pedersöressä Pohjanmaalla. Rakentamisen aikana oli katon päälle ja räystäskouruihin kertynyt paksu kerros jäätä. Lunta ja jäätä oli myös kierreportaiden valumuoteissa.

2) Mikä haaste asiakkaalla oli?

Katolla ja räystäskouruissa oleva jää esti rakentajia tekemästä työtään, sekä hidasti rakentamisen pysymisen suunnitellussa aikataulussa. Valumuoteissa oleva lumi ja jää teki valamisen vaikeaksi.

3) Miten ratkaisitte ongelmat?

Sulatimme katolta pois kaiken jään höyryllä, niin että rakentaminen ja katon valmistuminen saattoi jatkua. Höyrytimme pois myös kaiken lumen ja jään valumuoteista, niin että valaminen saattoi myös jatkua suunnitelmien mukaan.

4) Kukä Ammattipojilta hoiti tämän toimeksinannon?

Alexander Björkskog hoiti tämän työtehtävän hymy huulillaan.

5) Milloin höyrytys toteutettiin?

9.3.2022.

 

 

Referenssiasiakkaat:

Alholmens Kraft

Destia

Herrfors

KSBR

Maastorakentajat

NCE

Rauanheimo

VR

Wasacon

YIT